Soorten vijvers

PLANTENVIJVER

In een plantenvijver gaat het om de planten en waterplanten. Er zitten dus nauwelijks of geen vissen in . In geringe aantallen zijn de goudvis, zonnebaars en goudwinde geschikt voor dit type vijver, Zitten er te veel vissen in een vijver, dan zal het water snel vertroebelen door het overschot aan afvalstoffen die de vissen produceren. Belangrijk bij een plantenvijver : rust in het water. Het water mag niet te veel stromen of circuleren. De vijverplanten houden het water helder en hiervan moeten er dan ook ruim voldoende van aanwezig zijn. Bij voldoende planten is filtratie niet noodzakelijk al is het wel mogelijk om ter ondersteuning een filtersysteem te installeren

Een plantenvijver bestaat uit verschillende dieptes om de verschillende plantensoorten optimaal te laten groeien. Tevens is de ligging van de vijver ten opzichte van de zon belangrijk om de planten optimaal te laten groeien.

De diepte van een plantenvijver varieert van 15 tot 120 cm, Moerasplanten in ongeveer 15 cm, waterplanten 40 cm en voor zuurstofplanten en waterlelies tussen 100 en 120 cm.

SIERVIJVER

De siervijver is een combinatie van planten en vissen. Sierlijke waterplanten, mooie vissen en kristalhelder water geven je tuin een extra dimensie.

Belangrijk bij een siervijver is een goede verhouding tussen planten, dieren en water. Kies bij voorkeur voor vissen welke niet te veel vervuilen zoals de goudwinde en goudvis.

Technische installaties als pompen, filters en UV-C Units zullen vaak nuttig zijn om kristalhelder vijverwater en een gezonde omgeving voor vissen en waterplanten te realiseren.

Het diepste punt van een siervijver is tussen de 80 cm en 100 cm. Optimaal is als de helft van het wateroppervlak bedekt is met planten (waterlelies, drijfplantjes, drijvend fonteinkruid, enz.), om schaduw te krijgen.Ook een waterval behoort tot de mogelijkheden.

KOIVIJVER

Een specialistische vijver is de Koivijver, Vijversucces is gespecialiseerd in deze uitvoering van een vijver en heeft hierin jarenlange ervaring. Koi hebben een goed onderhouden vijver nodig om de gezondheid van deze(soms) kostbare vissen te garanderen. De techniek in koivijvers dient dan ook regelmatig gecontroleerd en onderhouden te worden.

De diepte van een koivijver moet minimaal 150 cm zijn. Dit om o.a. temperatuurschommelingen van het water te minimaliseren, In het gedeelte van de vijver waar de koi zwemmen kunnen geen planten worden geplaatst. koi zal in de regel beplanting niet met rust laten. Een solide filterinstallatie is bij een koivijver noodzakelijk. Kijk voor de diverse mogelijkheden bij "filtersystemen".

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin