Filtratie

Mechanische filtratie


In het water zweven grote en kleine vaste deeltjes (vuil, ontlasting, alg en andere onzuiverheden) welke uit het water dienen te worden verwijderd.

Biologische filtratie 


Het uitgangspunt van een biologisch werkend filter is om door middel van micro-organismen een betere en snellere omzetting te verkrijgen van organische bestanddelen als afvalstoffen en niet opgegeten voedsel. Deze afvalstoffen worden omgezet in ammoniak en grote concentraties ammoniak zijn giftig voor vissen. Daarom dient het ammoniak afgebroken te worden tot ongevaarlijke stoffen. Dit afbraakproces gebeurt in twee stappen.

Een eerste stap is het omzetten van ammoniak in nitriet door de Nitrosomonasbacterie. Nitriet is uiteraard ook giftig voor vissen

De tweede stap is dus het nitriet om te zetten in nitraat door de Nitrobacter bacterië.                 

 De hiergenoemde bacteriën zijn aëroob wat wil zeggen dat ze zuurstof nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Wanneer de afvalstoffen zich ophopen op de bodem van de filter komt de groei van anaërobe bacteriën op gang wat het biologisch hart van de filter dood. Het is dus belangrijk om deze ophoping in de filter (of vijver) te vermijden. De anaërobe bacteriën zetten zich vast op de filtermedia. Daarom is het van het grootste belang dat de aanhechtingsoppervlakte voor de bacteriën zo groot mogelijk is.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin